Мартина Вачкова е любимата актриса на мнозина от сериала “Откраднат живот”. Филмовата и кариера започва още на 9-годишна възраст. Участвала е в над десет игрални филма, сред тях са знаковите за българското кино – “Пет вечери,” “Мера според мера”, “Аз,  графинята”. Театралната сцена обожава Мартина и тя е изиграла повечето известни характерни роли в изключително  широкия  диапазон от Шекспир до Карло Голдони.  

Мартина е завършила Висшия Институт за Театрално и Филмово Изкуство „Кръстю Сарафов” и е работила с най-големите български режисьор в киното, театъра и в телевизията.

През 1991 година стартира една от най-гледаните продукции в телевизионния ефир у нас “Куку”, където тя изиграва почти всички характерни женски образи.  Днес, “Жените с Марта Вачкова” вече пети сезон е един от най-успешните телевизионни формати за  женско предаване в българския ефир и едно от най-гледаните предавания в Българската  Национална Телевизия. В него се ангажира с позицията на българските жени, разисква най-актуалните проблеми, разказва най-интересните човешки истории.