Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия. Галактически сладолед с течен азот и торта на бъдещето с 3D визуализации са сред портфолиото на съвместната му дейност с една от най-известните сладкишници у нас. Проектът им ”Трансформации” е свързан с трансформирането на нетрадициони за сладкарството храни в изкусителни десерти. Член на водещо европейско сдружение на кулинари, единственото, което извършва официална консултантска дейност към Европейска Комисия и Европейски парламент при приемането на политики. 

През годините, Борислав Екзархов поема различни предизвикателства с цел да усъвършенства способностите си и да придобие нови умения.  Благодарение на това успява  да задоволи вкусовете на известни гости като крал Густав (Швеция), принцеса Анна (Великобритания), крал Хуан-Карлос (Испания), кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ Бил Клинтън, канцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г.  С предприемачески дух започва собствен бизнес и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание. Бил е консултант по качеството на известни ресторанти, вериги за хранене и хотели, както и създател на десертите на авиокетъринга на топ три авиолинии. Съосновател на академията за сладкарство в София. 

Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.),специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.).специалност „Икономика в туризма“. Специализира майстор – сладкар във Виена, а по-късно италианска кухня в Италия.