Явор Велчев (YAVI) се появява на музикалната сцена още на 5 годишна възраст и печели националния конкурс за детска песен. Става китарист на хард рок група “Пърл” и по -късно силно повлиян от соул музиката основава акапелния квартет “Jazzabell”. С тях записват за редица български изпълнители, между които Графа (Пачанга, Break the Window), Лили Иванова (Ветрове), Слави Трифонов (Вавилон), Б.Т.Р. (Цвете от луната).
През 2001 „Jazzabell“ престава да съществува и YAVI става вокалист на група „Каффе“, която първоначално започва под името „Badu“. Напуска групата , за да специализира международно и морско право в Белгия, но оставя на групата някои свои композиции, една от които е нашумялата “Вместо мен”. Там намира за плодотворно съседството си с дългогодишния негов приятел Константин Бончев, и създават проекта “Jailhouse Chili”, развиващ се и до днес.
Явор започва да се фокусира върху соло продукция и формира групата “Yavor & the Sonic Punch”.
Първата изява на групата е на международнен фестивал в Букурещ, Румъния. Групата записва EP
(Extended Playlist), наречен “Sound to Venus”.
С песента “On the Road to Hell” YAVI става финалист на белгийския конкурс за автори “Hitspot”.
През 2014г. YAVI започва колаборация с американския продуцент ERIK RICO (работил с Elton John и Tupac), с който съпродуцират EP-то “Mixology”. “Mixology” е издадено на Български и Английски език и включва дуети със Савина Гонзалес, Маги Алексиева – Mey, която е участва в албума на легендарния барабанист Poogie Bell „Suga Top“ и песента “Огледало”. В Дрезден с с дългогодишния си приятел и джаз пианист Константин Свещаров – Коко записват EP-то “Dresden”, една които песни “Gravitation” печели наградата на „Музикалната и Журналистическата Гилдия на България“, като финалист на конкурса на БНР „Пролет“ 2017 година в изпълнение с групата на YAVI “INDIGO KIDS”.
През 2017г Явор участва и в телевизионния формат „Гласът на България“, където колаборира с изгряващи артисти и продуценти.
Ментор в модул Пеене в Асоциацията За Подкрепа на Децата.
Освен автор и изпълнител Явор продуцира песни и за други изпълнители като “Остани” на Веси Бонева, Коледната песен “Любими неща” на АПД, групата INDIGO KIDS и други.