Ники Илиев прави режисьорския си дебют в киното с филма „Чужденецът”, през 2012г. Лентата се превръща в най-гледан български филм на същата година. Печели 5 награди от България и чужбина.
През 2013г. режисира 12 епизода от комедииния сериал “Домашен арест” бТВ.
“Живи легенди” е вторият му пълнометражен игрален филм, премиерата му е в началото на 2014г.. Превръща се в най-гледания български филм на годината със 100 000 зрители в киносалоните и печели 11 награди от чужбина и България.
Сценарият за третият му пълнометражен филм “Нокаут или ВСИЧКО, КОЕТО ТЯ НАПИСА” печели награда на конкурса за Най-добър сценарий на Los Angeles Independent Film Awards в Лос Анджелис. Филмът “Нокаут или Всичко, което тя написа” излиза по кината в началото на 2018г и печели редица награди на международни фестивали, както и сърцата на всички зрители.
През 2015г. е един от членовете на журито на шоуто “България търси талант” и преподавател по кино-режисура в Нов Български Университет.
Режисира 25 епизода от сериала на бТВ “Скъпи наследници”, 10 епизода на сериала за НОВА ТВ “Полицайте от края на града”. Първия сезон/12 епизода/ на уеб сериала “Килерът” отново са негово дело като и изпълнява една от ролите във втория сезон на сериала. По-късно режисира и играе и 3ти сезон.
Четвъртият му филм като продуцент и режисьор “Завръщане” излиза по кината през октомври 2019г и става най-гледаният български филм за годината.
През изминалата година участва като актьор във филмите “Ятаган”, “Пепел върху слънцето” и “Шах, изгубеният град”. В началото 2020 участва в театралната пиеса “Осъдени души” в ролята на Отец Ередия. Режисира сериала “Братя”/65 епизода/ за Нова ТВ, а на големия екран може да го видим в ролята на Джам Бол във филма “Ботев.